S nákupem na IČO nejste spotřebitelem

S nákupem na IČO nejste spotřebitelem

Všichni podnikatelé a živnostníci jsou při nákupu jakéhokoliv zboží či produktu postaveni před otázku: Nakoupit jako spotřebitel, nebo podnikatel? Je v tom rozdíl. A nejde pouze o to, zda při nákupu uvedete IČO či DIČ.

Spotřebitelem je člověk, který nakupuje mimo rámec své podnikatelské činnosti, tedy pro svou osobní potřebu. Pro případ živnostníka to tedy znamená rozlišovat mezi zbožím pro soukromou potřebu a pro podnikání. Například společnost s ručením omezeným (právnická osoba) však nikdy nemůže nakupovat jako spotřebitel.

Proč je třeba činit mezi tím rozdíl?

Protože nákup spotřebitele se řídí občanským zákoníkem, zatímco nákup na firmu je řízen obchodním zákoníkem. Některá pravidla se liší. Při nákupu na firmu není zaručena dvouletá záruka, prodávající si její délku stanovuje sám v kupní smlouvě či obchodních podmínkách. Při nákupu na IČO v e-shopu nemáte právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez udání důvodu. A pokud se věc porouchá, nemůžete si nárokovat 30denní lhůtu pro vyřízení reklamace.

Kdy nakupujete jako spotřebitel a kdy jako podnikatel?

Věc je poměrně jednoduchá. Pokud je při uzavření smlouvy oběma stranám zřejmé, že jednají v rámci podnikání, nakupujete jako podnikatel. Jinak nakupujete jako spotřebitel. Pozor by si na to měly dávat například kadeřnictví či kosmetičky, případně provozovatelé jiných profesí, pro něž se nakupují věci běžné spotřeby, jež byste si mohli koupit i jako spotřebitel.

Nejde tedy o to, zda zadáte IČO, nebo ne. Když ho zadáte, automaticky nejste spotřebitel. Když ho nezadáte a nakupujete zboží pro podnikání, také nejste spotřebitel. Prodávající však musí vědět, že nakupujete pro firmu, i kdybyste mu to měli jen slovně sdělit (není nutné zvlášť doplňovat IČO). 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz. 1 #