Krok za krokem: Jak si otevřít kosmetický salon na prodlužování řas

Baví vás prodlužování řas, chcete si zařídit vlastní salon, ale nevíte, kde začít? S tímto nešvarem se potýká nejedna začínající kosmetička. Přitom není vše tak složité, jak se na první pohled zdá. 

pastedGraphic.png

Začněte u kurzu a živnosti

Aby se prodlužování řas mohlo stát vaší prací, musíte si zřídit řemeslnou živnost na kosmetiku (řasy bohužel vlastní živnost nemají). K získání máte hned dvě možnosti:

  • Složit profesní zkoušku z kosmetiky (ukončená SŠ, SOŠ, VŠ či dodatečné složení zkoušky)
  • Udělat si rekvalifikační kurz z kosmetiky a mít garanta

 

Stačí pak dojít s dokumenty (a případně s garantem) na živnostenský úřad, požádat o vytvoření živnosti, zaplatit správní poplatek 1 000 Kč a je to. Doporučujeme potom vše ještě separe oznámit OSSZ, zdravotní pojišťovně a finančnímu úřadu. 

Kurz prodlužování řas

Doporučujeme ještě zvlášť podstoupit kurz na prodlužování řas, kde si osvojíte základní metodu prodlužování, práci s tekutinami a vším ostatním, s čím se budete při práci potýkat. Na kurzu získáte certifikát a praktický manuál, který je důležitou součástí cesty k vašemu vysněnému salonu.

 

Říkáte si, proč ještě další školení? Prodlužování řas totiž nebývá součástí každého rekvalifikačního kurzu a profesní zkoušky. Přeci jen, jsou to obecnější kurzy zaměřené na živnost kosmetičky.

 

pastedGraphic_1.png

Výběr prostorů

Pak přichází ta zábavnější část - zařizování kosmetického salonu a výběr místa. Salon by se měl nacházet v dobře dostupné lokalitě a zároveň by neměl mít příliš vysoký nájem. Protože čím větší nájem, tím bude do začátku potřeba více klientek na jeho zaplacení. 

 

Nejvhodnější je najít prostory, které se používaly k podobným či stejným účelům (kadeřnictví, nehtová modeláž, kosmetika…). Budou již uzpůsobené vašim potřebám a bez větších problémů vám je schválí i úřady. 

Obíhání úřadů

V čele všech úřadů stojí Krajská hygienická stanice, zkráceně KHS. Při zřizování vlastního kosmetického salonu možná budete muset požádat o změnu užívání stávajících prostor. Co to pro vás znamená? Na KHS podáte písemnou žádost a projektovou dokumentaci. Součástí by mělo být veškeré vybavení salonu a jeho řešení - osvětlení, větrání, vytápění, dodávky vody, kanalizace, úpravy podlah, WC, umyvadla, dřezy…  

 

Hygienické předpisy pro kosmetický salon ukládají také povinnost mít umyvadlo pro mytí rukou (samozřejmě s teplou a pitnou vodou).

 

K změně užívání je také potřeba obejít další instituce - stavební úřad, hasiče, OZO, dodavatele energie aj. a požádat je o vyjádření a domluvit podmínky dodávky služeb.

pastedGraphic_2.png

Kolaudace kosmetického salonu

Aby byl salon salonem musí se prostory zkolaudovat. Kolaudaci kosmetického salonu provádí stavební úřad, často je k ní potřeba také vyjádření KHS a hasičů. 

 

A už se pomalu blížíme do finále! V neposlední řadě budete muset KHS doložit provozní řád, kde najde veškeré info o tom, jak bude probíhat úklid, sterilizace nástrojů, hygiena zaměstnanců apod. 

 

Nemusíte se vůbec stresovat papírováním. Vzory a náležitosti provozních řádů a všech dalších písemností najdete na stránkách KHS nebo vám poradí přímo na úřadu, nebojte se zeptat. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že na úřadech bývají příjemní a nápomocní. 

Stojí to úsilí za to?

Jednoznačně ano! Možná se vám může zdát, že je najednou všeho moc. Věřte nám, že to stojí ale za to. Ve výsledku budete svým vlastním pánem ve svém vlastním (vysněném) salonu. A to zní krásně, nebo ne? :-)

 

Přečtěte si také, jaká výbava na prodlužování řas je potřebná a co vás v začátcích podnikání čeká. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz. 1 #